Konferencja „Żywność Wysokiej Jakości” – już za nami

Konferencja „Żywność Wysokiej Jakości” – już za nami

W dniu 25.11.2022 w Restauracji Przystań w Olsztynie odbyła się konferencja dla interesariuszy Inteligentnej Specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości”. W konferencji wzięło udział ponad 130 uczestników, reprezentujących przedsiębiorstwa skupione wokół inteligentnej specjalizacji, instytucje otoczenia biznesu, jednostki administracyjne oraz instytucje nauki.

Konferencję otworzył Pan Marszałek Gustaw Marek Brzezin, a w kolejnych częściach dyskutowaliśmy nt. aspektów takich jak:

  • Idea i cele projektu WAMA SMART LAB „Żywność Wysokiej Jakości” Dorota Kopeć – Z-ca Dyrektora Departamentu Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego
  • Trendy w sektorze rolno-spożywczym i rola Europejskiego Instytutu Technologicznego we wspieraniu internacjonalizacji przedsiębiorstw Sebastian Balcerak – Business Creation Manager | CEE + Nordics @ EIT Food
  • Prezentacja najciekawszych rozwiązań technologicznych w obszarze Inteligentnej Specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości” Grupa Żywiec: Aleksandra Demczuk – Starszy Specjalista ds. Ochrony Środowiska oraz Piotr Dratwa – Kierownik Procesów Technologicznych Turowski Młyn: Krzysztof Bucholski – prezes firmy COIN, właściciela marki Tymbark MWS: Sylwia Borowska – Dział Zarządzania Innowacjami Zakładu w Olsztynku
  • Zmieniające się gusta klientów i rosnąca popularność kuchni roślinnej oraz przykłady dobrych praktyk Dominika Targosz, RoślinnieJemy
  • Prezentacja doświadczeń z wdrażania środków unijnych perspektywy 2014-2020 oraz możliwości rozwoju inteligentnej specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości” w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021-2027 Gabriela Zenkner-Kłujszo – Kierownik Biura Programowania w Departamencie Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Damian Opalach – Kierownik Biura Przedsiębiorczości w Departamencie Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
  • Panel dyskusyjny na temat przemian gospodarczych wynikających z pandemii, wojny na Ukrainie i kryzysu energetycznego w kontekście sektora produkcji i przetwórstwa żywności prof. dr hab. Andrzej Babuchowski – Prezes Zarządu Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o .o.
    Sebastian Balcerak – Business Creation Manager | CEE + Nordics @ EIT Food
    Paweł Błażewicz – Asystent Zarządu Browaru Kormoran
    Wojciech Hołownia – Prezes Warmińsko-Mazurskiego Związku Producentów Rolnych
    Kacper Olejniczak – Konfederacja Lewiatan, Sekretarz Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Spożywczego
    Jerzy Skorupski – Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku
    Adrian Zwoliński – Analityk Instytutu Boyma ds. makroekonomii, Ekspert Konfederacji Lewiatan ds. rynku finansowego i prawa korporacyjnego
    moderacja Michał Mądry, Enky Consulting
  • Prezentacja innowacyjnych rozwiązań młodych naukowców z regionu w obszarach Inteligentnej Specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości” Olga Kosewska: Wybrane właściwości chemiczne ziarniaków zbóż wpływające na strukturę mikrobiomu i aktywność metaboliczną kapturnika zbożowca i wołka ryżowego Aleksandra Purkiewicz: Liofilizaty warzyw jako dodatek podnoszący wartość żywieniową pieczywa pszennego

Jeśli nie mogliście Państwo uczestniczyć w piątek, zapraszamy do obejrzenia nagrania z konferencji na Youtube.

Zachęcamy przedsiębiorców do przystąpienia do prac w inicjatywie i dołączanie do Liderów Inteligentnej Specjalizacji poprzez wypełnienie formularza dostępnego na stronie www.zywnoscwim.pl.

Galeria zdjęć z wydarzenia dostępna na stronie.

Nawigacja

Na skróty

Mapa strony

Skip to content