Kolejne podmioty w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Decyzją zarządu województwa cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Łącznie prawo do korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ posiada obecnie 139 podmiotów.
Od 13 lipca 2021 roku cztery nowe podmioty to:
- Bo Chenek Piekarnia Rzemieślnicza, ul. Hozjusza 11/23, 11-041 Olsztyn,
- Farma Warmińska, Najdymowo 39, 11-300 Biskupiec,
- TortoLandia, Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo,
- Gospodarstwo Ekologiczne Permakultura Skolity, Skolity 30 a, 11-008 Świątki.
Województwo warmińsko-mazurskie w 2005 roku przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza podmioty zaangażowane w produkcję lokalnej, regionalnej żywności. Są wśród nich producenci rolni, przetwórcy żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości produkowanej na małą skalę, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy.
Prawie połowę licencjobiorców stanowią podmioty ujęte w regulaminowej kategorii restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich, w tym gospodarstwa agroturystyczne.
Drugą część stanowią producenci surowców w rolnictwie, przedsiębiorstwa rybołówstwa/rybactwa i przetwórcy żywności oraz hurtowi i detaliczni sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych: pasieki, producenci serów na bazie mleka krowiego lub koziego, wędliniarze, młyny, piekarnie, cukiernicy, gospodarstwa rybackie i przetwórcy ryb, hodowcy owiec, bydła mięsnego lub kur, hodowca ślimaków, gospodarstwa uprawiające ekologiczne warzywa, browar, olejarnia, zielarnia, a także wytwórcy tradycyjnych produktów takich jak sękacz, brukowiec, marcepan królewiecki czy ocet ekologiczny.
Ideą sieci jest łączenie producentów i przetwórców produktów żywnościowych wytwarzanych w sposób rzemieślniczy z sektorem restauracyjnym. W ramach sieci tworzone są powiązania pomiędzy podmiotami, które kultywują tradycje kulinarne regionu, odtwarzają stare receptury i produkują w oparciu o naturalne surowce według zasady „od pola do stołu”.
Więcej na: https://warmia.mazury.pl/obszary-wiejskie/aktualnosci/6786-w-mysl-zasady-od-pola-do-stolu
Informacje na temat funkcjonowania sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” uzyskać można pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na oficjalnym profilu Dziedzictwa Kulinarnego www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP
Lista członków znajduje się także na stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarengo https://www.culinary-heritage.com/