Żywność wysokiej jakości
Żywność wysokiej jakości (ang. high quality food) – jest to specjalizacja bazująca na tradycyjnej już silnej pozycji rolnictwa w regionie (jeden z najwyższych wskaźników produktywności w Polsce). Wokół produkcji żywności region rozwinął bardzo silną specjalizację naukową, w której osiąga obecnie znaczące sukcesy międzynarodowe, która jest jednocześnie zapleczem badawczo-naukowym dla pojedynczych firm i klastrów. Specjalizacja ta opiera się na przemyśle rolno-spożywczym i dynamicznym rozwoju rolnictwa lokalnego i tradycyjnym przetwórstwie żywności opartej o regionalne surowce i krótkie łańcuchy sprzedaży oraz produkcji żywności o projektowanych funkcjach. Odpowiada ona na potrzeby konsumentów związane z promowanym zdrowym stylem życia.
Przykładowe elementy specjalizacji:
-
Chów i hodowla ryb oraz zwierząt
-
Produkcja żywności nieprzetworzonej
-
Przetwarzanie i unieszkodliwianie odpadów porolniczych
-
Produkcja i usługi na rzecz hodowli zwierząt
-
Przetwórstwo spożywcze
-
Produkcja maszyn dla rolnictwa
-
Nauka i IOB
- hodowla ryb i innych organizmów wodnych
- hodowla bydła, drobiu
- pszczelarstwo
- uprawa warzyw i owoców
- produkty zwierzęcopochodne (mleko, jaja, itp.)
- uprawa zbóż, produkcja nasion i traw
- utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego
- odzyskiwanie energii ciepła z odpadów rolniczych (biogazownie)
- produkcja paszy i karmy dla zwierząt
- przetwarzanie i konserwowanie ryb, mięsa oraz produkcja wyrobów z mięs
- produkcja wyrobów mleczarskich
- przetwórstwo owoców i warzyw, produkcja soków, wód mineralnych i innych napojów
- produkcja wyrobów piekarskich
- produkcja wyrobów cukierniczych
- produkcja napojów alkoholowych i piwa
- produkcja asortymentu dla hodowli ryb (np. do natleniania stawów rybnych)
- produkcja maszyn rolniczych
- produkcja i sprzedaż maszyn i linii produkcyjnych do przetwórstwa rolno-spożywczego
- instytuty, wydziały, laboratoria na uczelniach i JBR-ach
- agencje organizacji, stowarzyszeń, klastrów
- grupy producentów rolnych
- edukacja zawodowa