Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności
Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Treśc wpisu

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce. Doceniany jest zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej w obszarze nauk rolniczych, leśnych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu. Instytut Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz przemysł.

Oferta współpracy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie kierowana jest zarówno do hodowców zwierząt gospodarskich i ryb, producentów pasz, surowców, komponentów i opakowań do żywności, jak i producentów, przetwórców z poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego: mleczarskiego, mięsnego, rybnego, piekarsko-cukierniczego, owocowo-warzywnego, napojów i soków, zbożowo-młynarskiego oraz diagnostyki laboratoryjnej. 

Obszary najczęstszej współpracy z przedsiębiorstwami to:

  • prace badawczo–rozwojowe na potrzeby biznesu,
  • badania laboratoryjne,
  • usługi doradcze/eksperckie,
  • szkolenia. 

Zakres współpracy obejmuje zagadnienia:

  • technologii i analizy żywności (kompleksowa analiza surowców i produktów oraz ocena wpływu procesów technologicznych i przechowywania na jakość, bezpieczeństwo, funkcjonalność i atrakcyjność żywności, konsumenckie i analityczne badania sensoryczne, benchmarking surowców i produktów żywnościowych, mapowanie preferencji klientów);
  • wchłaniania, metabolizmu i biodostępności związków biologicznie aktywnych oraz w nieklinicznych badaniach medycznych z udziałem ochotników;
  • mikrobiologii i oceny alergenności;
  • biotechnologii;
  • biologii molekularnej;
  • rozrodu i zdrowia zwierząt gospodarkich i ryb;
  • opracowywania narzędzi służących ochronie bioróżnorodności produkcji zwierzęcej i ochronie wybranych gatunków zwierząt zagrożonych wyginięciem 
  • zdrowia ludzi (rozpoznanie przyczyn i terapii niepłodności człowieka, profilaktyki i terapii cukrzycy typu 2, alergii i otyłości); 
  • mechanizmów regeneracji tkanek 
  • opracowywania nowatorskich metod diagnostycznych (biosensorów diagnostycznych) 

Więcej informacji znajduje się na stronie: https://pan.olsztyn.pl/

Na skróty

Mapa strony

Przejdź do treści