Rynek spożywczy w Finlandii szansą dla producentów żywności wysokiej jakości – webinarium PAIH

Rynek spożywczy w Finlandii szansą dla producentów żywności wysokiej jakości – webinarium PAIH

Rynek ekologicznych produktów spożywczych dynamicznie wzrasta z roku na rok. Coraz więcej Finów kupuje produkty ekologiczne, szuka nowych towarów, a sklepy rozszerzają swoją ofertą.

Zapotrzebowanie na poszczególne produkty znacznie przewyższa ich podaż, co powoduje, że polskie produkty eko mają szansę przebić się do fińskiego konsumenta i zapełnić luki rynkowe.

Sprzedaż detaliczna na rynku żywności ekologicznej wzrosła w 2019 roku o 9,6 proc. (podczas gdy w handlu spożywczym ogółem tylko o 2,6 proc.) i wyniosła około 368 mln euro. W roku 2020 przyrost był jeszcze większy. Prawie połowa gastronomii korzysta regularnie z produktów bio.

Polska Agencja Inwestycji i Handlu zaprasza na webinarium, podczas którego:

  • dowiesz się czym różni się fińska branża spożywcza od polskiej,
  • poznasz charakterystykę rynku ekologicznego w Finlandii,
  • dowiesz się jakie produkty są poszukiwane przez fińskiego konsumenta.

Szkolenie poprowadzą:

Justyna Lipczyńska, Kierownik Regionu – Europa, Centrum Eksportu, PAIH,
Katja Körkkö, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
Patrycja Saxlund, Business Development Manager Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
Jan Markiewicz, drugi sekretarz Ambasady RP w Helsinkach.

Webinarium odbędzie się 25 maja o godz. 12:00 i będzie prowadzone w języku polskim.

Udział jest bezpłatny i możliwy po uprzedniej rejestracji.

REJESTRACJA

Liczba miejsc ograniczona.

Informacja pochodzi ze strony internetowej Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu

Nawigacja

Na skróty

Mapa strony

Skip to content