Produkty z Warmii i Mazur na kolejnej misji gospodarczej w Korei Południowej
Już po raz drugi regionalne przedsiębiorstwa miały okazję zaprezentować produkty z Warmii i Mazur podczas targów Food Week Korea 2025 w Seulu. Wydarzenie to stanowiło ważny punkt misji gospodarczej do Korei Południowej, zorganizowanej przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w dniach 27 października – 2 listopada 2025 roku. O celach misji oraz zasadach rekrutacji do udziału w niej można przeczytać w poprzednim artykule.
Food Week Korea 2025 w Seulu to jedno z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Azji, stanowiące międzynarodową platformę prezentacji produktów, technologii i innowacyjnych rozwiązań. Targi koncentrują się wokół tematów związanych z żywnością i napojami, branżą HoReCa, a także nowoczesnymi technologiami żywności i zastosowaniem sztucznej inteligencji. W tegorocznej edycji wzięło udział 1 532 wystawców z 42 krajów, a liczba odwiedzających przekroczyła 55 tysięcy osób.
Podczas targów przedstawiciele firm z Warmii i Mazur przeprowadzili 149 rozmów biznesowych, w tym 13 spotkań z importerami zainteresowanymi regionalnymi produktami. Tematy rozmów dotyczyły m. in. możliwości wprowadzenia produktów z Warmii i Mazur na rynek koreański oraz o modelach współpracy w zakresie dystrybucji i logistyki. Każde z przedsiębiorstw uczestniczących w misji nawiązało kontakt z przynajmniej jednym partnerem, z którym planuje dalsze rozmowy w ramach wizyty studyjnej na Warmii i Mazurach.
Regionalne stoisko promujące Warmię i Mazury przyciągało dużą liczbę odwiedzających, a szczególnym zainteresowaniem cieszył się dzień degustacji produktów regionalnych. Trzy przedsiębiorstwa zaprezentowały polską ofertę podczas wywiadów udzielonych dla koreańskiej telewizji.
Podczas misji odbyło się również spotkanie z przedstawicielami Korea Importers Association (KOIMA) – organizacji skupiającej importerów, dystrybutorów i hurtowników, działającej pod patronatem Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Energii Republiki Korei. Rozmowy miały charakter roboczy i dotyczyły wymiany doświadczeń oraz możliwości rozwijania kontaktów gospodarczych. Strona koreańska wyraziła zainteresowanie potencjałem Warmii i Mazur oraz gotowość do dalszej współpracy.
Udział przedsiębiorców z Warmii i Mazur w Food Week Korea 2025 udowodnił, że regionalne firmy z powodzeniem odnajdują się na rynkach zagranicznych, a sam wyjazd stał się okazją do nawiązania cennych kontaktów i promocji marki regionu.
„Organizacja wyjazdu na targi/misję gospodarczą do Republiki Korei” została zrealizowana w ramach projektu „Promocja gospodarcza Warmii i Mazur 2024+”, dofinansowanego ze środków programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021–2027.