NCBR ogłasza drugi konkurs w ramach programu NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło II edycję konkursu w ramach rządowego programu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Inicjatywa skierowana jest do przedsiębiorców posiadających status mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) oraz środowiska naukowego.
Celem programu jest wsparcie projektów opracowujących innowacyjne rozwiązania w zakresie żywienia, w szczególności stosowanych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym dietozależnych. Finansowanie obejmie również nowoczesne technologie usprawniające produkcję i dystrybucję żywności prozdrowotnej. Głównym założeniem programu NUTRITECH jest zwiększenie dostępności zdrowych produktów i rozwiązań żywieniowych do roku 2030 poprzez wdrażanie wyników prac badawczo-rozwojowych, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju
Na realizację zwycięskich projektów przewidziano łącznie 60 milionów złotych. Nabór wniosków rozpocznie się 25 kwietnia 2025 roku.
Program NUTRITECH ma na celu wdrażanie innowacyjnych rozwiązań wspierających zdrowe żywienie i ograniczanie ryzyka chorób przewlekłych. Chodzi m.in. o rozwój spersonalizowanej diety, żywności funkcjonalnej, usług wspomagających oraz technologii produkcji zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Projekty zgłaszane w II konkursie programu NUTRITECH muszą wpisywać się w temat przewodni: „Nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z chorobami przewlekłymi”, a także jeden z tematów uzupełniających: „Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom” lub „Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia”.
NCBR stawia na opracowanie innowacyjnych, praktycznych rozwiązań (możliwych do wdrożenia i komercjalizacji) wspierających zdrowe żywienie – zarówno osób chorych, jak i zdrowych – w oparciu o wiedzę z zakresu dietetyki, medycyny i nowoczesnych technologii. Produkty powinny być dostępne cenowo dla obywateli.
Temat uzupełniający „Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom” dotyczy opracowania rozwiązań wspierających leczenie chorób, w tym cywilizacyjnych, natomiast temat „Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia” koncentruje się na wdrażaniu innowacyjnych technologii produkcji żywności, które będą niskoemisyjne i przyjazne dla środowiska.
Wyzwania, przed którymi stoją dziś innowatorzy, to m.in. zmiany klimatyczne, degradacja gleb, niedobory wody czy potrzeba ograniczenia substancji szkodliwych bez utraty wartości odżywczej. Dlatego badania powinny uwzględniać również kwestie gospodarki cyrkularnej, autentyczności żywności oraz alternatywnego pozyskiwania białka.
Z konkursu wyłączone są projekty dotyczące suplementów diety.
Kto może aplikować?
Wnioski można składać od 25 kwietnia do 25 lipca 2025 roku (do godz. 16:00). Aplikować mogą konsorcja złożone z co najmniej jednego przedsiębiorstwa MŚP (lider) i jednej jednostki naukowej. Maksymalna liczba członków konsorcjum to cztery podmioty.
Dofinansowanie, w wysokości od 2 do 20 mln zł na projekt, można przeznaczyć na badania przemysłowe, eksperymentalne prace rozwojowe i działania przedwdrożeniowe. NCBR wymaga, by projekty zawierały element eksperymentalnych prac rozwojowych. Jednostki naukowe nie mogą realizować prac przedwdrożeniowych.
Szczegóły dotyczące konkursu programu NUTRITECH można znaleźć na stronie NCBR.